Στόχος 11 | Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες | Δήμος Αθηνών


Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για μια βιώσιμη και ανθεκτική πόλη, υλοποίησε μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) ένα mural μεγάλων διαστάσεων που κοσμεί τον τοίχο του ξενοδοχείου Athenian Callirhoe. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό έργο που δημιούργησε ο street artist Atek (Γιώργος Σκουρλής) και αποτυπώνει έναν από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τις «Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες» (Στόχος 11). Με έμφαση στους κατοίκους των πόλεων, η τοιχογραφία με τα έντονα χρώματα, που μπορούν να παρατηρήσουν από μακριά όσοι διασχίζουν την οδό Καλλιρόης κάτω από τη γειτονιά της Ακρόπολης, αναδεικνύει τη σύγχρονη ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων πόλεων.

Το mural βρίσκεται: Καλλιρόης 32, 11743, Αθήνα


Ο Δήμος Αθηνών συμμετέχει στην πρωτοβουλία “Γενιά 17”

Με αφορμή τη δημιουργία του mural επί της Οδού Καλλιρόης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, ο Χάρης Μπίσκος, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Συνεργάτης της ΕΑΤΑ και η Λενιώ Μυριβήλη, Σύμβουλος Δημάρχου Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας, Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης της Αθήνας μιλούν για τη βιωσιμότητα και τις επιτακτικές ανάγκες που ορίζει.

Ένα Podcast αφιερωμένο στον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 11 για “Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες”. Συντροφιά με τον Κώστα Μπακογιάννη, Δήμαρχο Αθηνών, συζητάμε για τις πράσινες και συμπεριληπτικές πόλεις, τις πρόσφατες δράσεις του Δήμου, το όραμά του για την Αθήνα και τον σχεδιασμό του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Νατάσα Πενταγιώτη από την κοινότητα γνώσης Sustainable WE μας εισάγει στον συγκεκριμένο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης και στις κυριότερες επιδιώξεις του, που αφορούν στην προσβασιμότητα στις πόλεις για όλους και ειδικά τους πιο ευάλωτους, σε επαρκή, ασφαλή και προσιτή στέγαση, στην προστασία και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην ανθεκτικότητα πόλεων στις φυσικές καταστροφές, στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των πόλεων, στην οικοδόμηση ανθεκτικών κτιριών με τοπικά υλικά και στην ασφάλεια των δρόμων και στη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών.

Ακούστε το podcast εδώ

Ο Βαγγέλης Βλάχος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων μιλά στο ελc για μια βιώσιμη Αθήνα

Με αφορμή τη συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων στην πρωτοβουλία «Γενιά 17», ο Βαγγέλης Βλάχος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων μιλά στο ελc για το πώς φαντάζεται την Αθήνα βιώσιμη.

Ο Θανάσης Χουλιαράς για το νέο mural στην Οδό Καλλιρόης: Μια πολύβουη αλλά ζωντανή και βιώσιμη πόλη

Ο Atek μπορεί να εκκινεί από την πόλη που ζει σήμερα, η αναπαράστασή του όμως έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ένα μέλλον όπου οι πόλεις θα προσφέρουν ευκαιρίες για όλους

Artist: Atek


Atek

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988 όπου και κατοικεί έως σήμερα. Ξεκινώντας από το Κορωπί όπου και μεγάλωσε, έκανε graffiti από τα σχολικά του χρόνια, σε μια πιο ρομαντική περίοδο για την τέχνη του δρόμου.
Πέρα από την προσωπική του καλλιτεχνική αναζήτηση, από το 2007 έως σήμερα σχεδιάζει και υλοποιεί τοιχογραφίες, εικαστικά έργα και εφαρμογές τους για λογαριασμό εταιριών. Από το 2009 έχει συμμετάσχει σε μια σειρά καλλιτεχνικών, πολιτιστικών εκδηλώσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία (τοιχογραφίες, live performance, ομαδικές εκθέσεις και εκδόσεις). Όντας ανήσυχος, έχει εμπλακεί σε οργανωτικό επίπεδο σε διάφορες καλλιτεχνικές ενέργειες. Το 2016 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση, εγκαινιάζοντας για εκείνον τη ζωγραφική στον καμβά. Έχει συνεργασία με την Μαρής Λεφάκης Γκάλερι.
Από τον Οκτώβρη του 2018 έως σήμερα φοιτά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στον Τομέα της Γλυπτικής, με σκοπό να βαδίσει σε νέα μονοπάτια έκφρασης. Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί πιο πολύ στο προσωπικό του έργο και στην αξιοποίηση περισσότερων εκφραστικών μέσων, πέραν των ζωγραφικών. Τον απασχολούν το πάντρεμα κλασσικών και νέων μορφών και εννοιών, τα έργα μεγάλης κλίμακας, η παρέμβαση στο δημόσιο χώρο και το πώς αυτή εξελίσσεται. Του αρέσει όταν η τέχνη έχει στόχο να μην παραμένει κλεισμένη σε αίθουσες.
Θεωρεί παθογένεια την προσκόλληση ενός καλλιτέχνη σε ένα συγκεκριμένο πράγμα για αυτό και αφήνει το περιεχόμενο των έργων του να καθοδηγείται με βάση το τι τον απασχολεί. Ποτέ ξεκινάει πιο αφηρημένα και παραμένει εκεί και πότε έχει ανάγκη να γίνει πιο συγκεκριμένος και ανθρωποκεντρικός. Έχει αφορμές από το περιβάλλον, τον ψηφιακό κόσμο, την έννοια της αποδόμησης, το ρεύμα του κυβισμού και του μέτα-ιμπρεσιονισμού.

@_takeatek
www.atekart.com

Contact: 3 Sinopis Str. Ampelokipoi / 11527 Athens Greece / E. info @ elcproductions.gr / Τ. + 30 210 64 30 683

© ΓΕΝΙΑ17. All rights reserved.
Developed by UltraVintage - Designed by Anifactum Design Studio